BLOG

Diétne nápoje: od citrónovej vody cez koktejly po pektín

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Jedným z najdôležitejších prvkov úspešnej diéty je konzumácia tekutín. Ale ktoré nápoje sa oplatí vyskúšať a ktorým sa vyhýbať?

Pri diéte sa každý stretne s radou: vyhýbajte sa všetkým nápojom, ktoré obsahujú nadbytok kalórií. Rozlúčte sa teda nielen so sirupmi a sýtenými nápojmi, ale aj s ovocnými.

Ťažkosť diéty preto spočíva okrem vytvorenia správného stravovania aj v ťažkostiach s primeranou hydratáciou. 
Úspech diéty sa v podstate skladá z troch zložiek: jedlo, cvičenie a odpočinok. Viac informácií o diéte si môžete prečítať v našom článku o najlepších diétnych potravinách alebo v našom príspevku na blogu o nápadoch na diétne raňajky, a pokiaľ ide o cvičenie, odporúčame vám náš domáci tréningový plán alebo náš príspevok o tehličkovom bruchu. 

O hydratácii sa však veľa nehovorí, hoci aj konzumácia tekutín je súčasťou stravovania. Dnes sa na to pozrieme. 

Diétne nápoje: naozaj existujú?

diétny nápoj

V oblasti diét je diétny nápoj jedným z najobľúbenejších výrazov, ktoré ľudia vyhľadávajú - hneď po otázkach, ako schudnúť za 1 týždeň alebo ako schudnúť za 5 dní. Niet divu, veď kto by nechcel schudnúť pitím lahodných nealkoholických nápojov. Ale skôr než si pripravíte 5 litrov citrónovej vody, pozrime sa, či naozaj existujú nejaké nápoje na chudnutie!

Zjednodušene možno nápoje rozdeliť do troch kategórií: niektoré nie sú diétne, iné sú a niektoré spaľujú tuk. Nápoje na spaľovanie tukov vo všeobecnosti dosahujú svoje výhody tým, že podporujú metabolizmus a znižujú pocit hladu, takže nie je náhodou, že sú také populárne. Pozrime sa, ktoré sú tieto nápoje!

Nápoje na chudnutie

Citrónová voda

Citrónová voda je najobľúbenejším nápojom na chudnutie a je základom špeciálnej diétnej metódy, citrónovej diéty. Okrem toho, že je citrónová voda vynikajúcim zdrojom vitamínu C, je aj skvelým zdrojom energie, zmierňuje stres a zlepšuje trávenie, takže je vhodným doplnkom každej diéty. Jedinou nevýhodou je, že kyselina citrónová v citrónoch môže spôsobiť žalúdočné problémy tým, ktorí sú na ňu náchylní.

Zelený čaj 

nápoj na chudnutie

Zelený čaj má tiež svoje miesto na zozname najúčinnejších nápojov na chudnutie, pretože podporuje spaľovanie tukov a metabolizmus. Vďaka obsahu kofeínu je tiež dobrou náhradou kávy a počas cvičenia môžete dokonca pocítiť povzbudzujúci účinok. Nepite ju však pred spaním, pretože prebdiete noc!

Jablčný ocot

Jablčný ocot je tiež nápoj na chudnutie známy svojimi účinkami na trávenie, znižuje chuť do jedla a kyselina octová, ktorú obsahuje, dokonca udržiava hladinu inzulínu pod kontrolou. Keďže však ide o kyslý nápoj, môže spôsobovať žalúdočné ťažkosti a jeho chuť mnohí nemajú radi. Skúste ho piť zmiešaný s ovocným čajom bez cukru, zbaví ho charakteristickej octovej chuti.

Zázvorový čaj

Zázvor je jeden z najlepších korenín, ktorú môžete mať v domácnosti, a to nielen preto, že je chutný, ale aj preto, že je všestranne použiteľný. V zime dokáže zahnať prechladnutie a zázvorový čaj alebo zázvorová limonáda je tiež veľmi účinným nápojom na chudnutie. Jeho zložky napomáhajú tráveniu, potláčajú chuť do jedla a tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Smoothie 

koktejl

Smoothies alebo ovocné koktejly sú najväčším hitom posledných rokov. Pri diéte je však najlepšie držať sa nízkokalorického ovocia a zeleniny. Napísali sme aj samostatný blogový príspevok o najlepších receptoch na smoothie, pretože tieto smoothie sú veľmi sýte a obsahujú skutočnú dávku vitamínov, takže svojmu telu urobíte dvojnásobne dobre. Jedinou nevýhodou ovocných/zeleninových koktejlov je, že vysoký obsah vlákniny a ovocia môže spôsobiť tráviace ťažkosti, takže si ho pred cestou nedajte kvôli možnému laxatívnemu účinku. 

Bielkovinový koktejl

Keď už hovoríme o diétnych koktejloch, nemôžeme vynechať zo zoznamu koktejly Idealbody. Tieto komplexné bielkovinové koktejly sú navrhnuté tak, aby obsahovali všetky živiny, ktoré vaše telo potrebuje, a to všetko s nízkym obsahom kalórií. Koktejly obsahujú bielkoviny, sacharidy, vlákninu a mastné kyseliny, ako aj vitamíny a minerály. Koktejly sú počas diéty veľkou pomocou, pretože nahradí plnohodnotné jedlo, takže sa nemusíte trápiť so špeciálnymi jedálničkami a nákupmi. Koktejly sú k dispozícii v 8 lahodných príchutiach a dokážu vás zasýtiť na dlhú dobu, takže môžete schudnúť bez hladovania, čo platí len pre niektoré z vyššie uvedených nápojov.

Naša ponuka

ČOKOLÁDOVÝ IdealBody® bielkovinový koktejlový prášok

15 porcií, BEZLEPKOVÝ

Kokteil s príchuťou čokolády je najväčším favoritom našich klientov. Jeho nugátová chuť aj najväčším maškrtníkom spríjemní diétu.

25,90 €

Odstrániť

L-karnitínový nápoj

Medzi najlepšie prášky na chudnutie je L-karnitín, ktorý je populárny už roky. L-karnitín s jedinečným názvom je prirodzene sa vyskytujúci derivát aminokyseliny, ktorý sa zvyčajne konzumuje najmä pri cvičení. L-karnitín pomáha prenášať mastné kyseliny do svalov, kde sa môžu spaľovať ako palivo počas cvičenia a fyzickej aktivity. Chudnutie a odbúravanie tukov sa preto najlepšie dosiahne konzumáciou tohto nápoja, keď do svojho každodenného jedálnička zaradíte nejakú formu cvičenia. 

Nápoj obsahujúci pektín

Pektín je druh vlákniny, ktorá sa nachádza v ovocí a je obľúbený pri diétach, pretože dodáva pocit nasýtenia. Okrem toho, keďže pektín sa skladá z nerozpustných vlákien, môže viazať požité cukry a cholesterol, takže sa ich počas trávenia vstrebáva menej. Názory na pektínové nápoje sú rôzne, ale často je dôvodom zlých skúseností pravdepodobne to, že diétujúci zanedbávajú prísun dostatočného množstva iných tekutín.  Keďže ide o vlákninový nápoj, odporúča sa pri pití pektínových nápojov vypiť 2,5 až 3 litre vody denne. 

Idealbody koktejl

Čo sme sa z toho naučili?

Tromi kľúčovými zložkami diéty sú jedlo, cvičenie a odpočinok.

Stravovanie zahŕňa aj príjem tekutín a mali by ste si tiež strážiť kalórie v tekutinách.

Ak chcete mať ploché brucho, vyberajte si nápoje, ktoré nezvyšujú obsah tuku, alebo diétne nápoje a vyhýbajte sa sladeným nápojom. 

Niektoré diétne nápoje slúžia skôr na uhasenie smädu ako na diétu (napríklad zázvorový čaj alebo citrónová voda), iné slúžia takmer ako jedlo.

Ako náhradu jedla vyskúšajte zeleninové koktejly z prírodných surovín alebo komplexné bielkovinové koktejly Idealbody.

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!