BLOG

Zoznam potravín s vysokým obsahom bielkovín na chudnutie

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Nechcete schudnúť zo svalov? Zistite, ktoré jedlá s vysokým obsahom bielkovín môžete bezpečne konzumovať počas diéty!

Ako sme písali v našom článku o diéte, diéta je jedným z najdôležitejších faktorov úspešného chudnutia. Väčšina ľudí si myslí, že ak sa pôstia, schudnú - aj keď, bohužiaľ, skôr stratia svaly.

Pôst je nezdravý z niekoľkých hľadísk, pretože ak drasticky znížime množstvo jedla, ktoré zjeme, a hladuje, naše telá sa v priebehu krátkeho času prepnú do núdzového režimu alebo do takzvaného „režimu hladovania“. Keď telo neprijíma dostatok výživných látok, metabolizmus sa spomalí, aby všetku voľnú energiu venoval na živobytie počas hladovania. Chudnutie sa začne z tukových zásob, avšak nielen nich, ale aj zo svalov, čím sa metabolizmus ešte viac spomalí. Nie je pôst až taký dobrý nápad, však?!

Existuje však živina, z ktorej je takmer nemožné skonzumovať toľko, aby sa z nej priberalo. Je chutná, výživná a súčasťou našej každodennej stravy.

A to nie je nič iné ako bielkovina!

Bielkoviny budujú naše svaly a fungujú tiež ako sekundárny zdroj energie. To znamená, že ak naše telo nemá dostatok sacharidov, ktoré by mohlo použiť ako palivo, použije bielkoviny a tuky.

Jedinou otázkou je, aké sú najlepšie a najbohatšie jedlá na bielkoviny?

Jedlá s vysokým obsahom bielkovín

Ani v prípade jedál s vysokým obsahom bielkovín nie je všetko tak, ako to sa zdá!

Rovnako ako všetky prírodné potraviny, aj tu prijímame spolu s bielkovinami aj iné „zbytočné“ živiny, ako sú napr. tuky.

Z tohto dôvodu je dôležité jesť chudé jedlá s obsahom bielkovín, pretože sú priaznivé pre chudnutie.

Prvá položka zoznamu je toho skvelým príkladom, pretože ak neoddelíme bielkovinovú časť, môžeme našej diéte viac uškodiť, ako keby sme ju nekonzumovali vôbec.

1. Vajcia

bielkovinové jedlá

Vajcia sú skvelým bielkovinovým jedlom, pretože jedno stredne veľké vajce dokáže do nášho tela dostať 3 - 5 gramov bielkovín.

Vajíčko však má dve časti, okrem bielka je to aj jeho žĺtok.

Žĺtok bohužiaľ obsahuje príliš veľa tuku, ktorý sa nesmie konzumovať počas prísnejšej diéty, preto je vhodné vajcia rozdeliť na dve časti.

Plytvanie jedlom však nie je správne, preto stojí za to odložiť si vaječné žĺtky do chladničky a neskôr z nich pripraviť koláče pre rodinu.

2. Hydina

Kuracie a morčacie mäso májú vysoký obsah bielkovín, asi 20%.

Ďalšou výhodou je, že ide o chudé druhy mäsa, pretože skutočne neobsahujú tuk ani iné živiny, ktoré sú pre diétu zbytočné.

Okrem toho je hydina nenáročná na prípravu a vynikajúca takmer s akýmikoľvek koreninami alebo oblohami.

3. Sója

potraviny bohaté na bielkoviny

Bielkoviny sa nenachádzajú iba v potravinách živočíšneho pôvodu.

Napríklad rôzne sójové výrobky (tofu, sójové bôby atď.) sú potraviny so skutočne vysokým obsahom bielkovín, zvyčajne okolo 10%.

Sója je dôkazom toho, že s diétou môže začať každý, dokonca aj ten, kto sa stravuje iba rastlinnou potravou.

4. Syr

Syr je skvelým zdrojom bielkovín, ale obsahuje aj veľa tukov. Preto, bohužiaľ, nie je vhodný pre diétu. Je to naozaj veľká škoda, pretože obsahuje takmer toľko bielkovín ako kuracie mäso - a je tiež veľmi chutný.

Ale v zozname vám neskôr ukážeme jeho skvelú náhradu!

5. Olejnaté semená

bielkovinová tabuľka

Dá sa o nich povedať to isté ako o syre: obsahujú veľa bielkovín, ale, bohužiaľ, aj veľa tukov.

Medzi týmito dvomi potravinami je však veľmi dôležitý rozdiel.

Zatiaľ čo syr obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ktorých konzumácia by mala byť kvôli zlému cholesterolu minimalizovaná - olejnaté semená obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré výrazne prispievajú k zdravému životnému štýlu.

Preto sa olejnaté semená môžu a mali by sa konzumovať počas diéty, ale je veľmi dôležité, aby to bolo len s mierou!

6. Quinoa

Quinoa je jednou z najkvalitnejších potravín, ktoré môžeme počas diéty jesť.

Nezvykne sa uvádzať na zozname potravín bohatých na bielkoviny, pretože obsahuje oveľa viac sacharidov - ale je to pomaly sa vstrebávajúci sacharid, ktorý môžeme bezpečne konzumovať počas diéty, samozrejme s mierou.

Jedinou nevýhodou je vysoká cena.

7. Tvaroh

čo je to bielkovina

Tvaroh je jedným z najdôležitejších prvkov stravy bohatej na bielkoviny.

Pretože obsahuje hlavne kazeín a považuje sa za pomaly vstrebávajúci sacharid, takže je mimoriadne vhodný na večernú konzumáciu.

Pre efektívne chudnutie je vhodné zvoliť nízkotučný tvaroh.

8. Jogurt

Jogurt, rovnako ako väčšina mliečnych výrobkov, patrí medzi potraviny s vysokým obsahom bielkovín.

Ďalšou veľkou výhodou je, že veľmi pozitívne vplýva na črevnú flóru, takže jeho konzumácia je prospešná najmä zo zdravotného hľadiska.

Vďaka svojej textúre je navyše vynikajúcou náhradou za cukrovú omáčku.

Ale môže obsahovať veľa tuku alebo cukru, preto sa pri chudnutí oplatí konzumovať iba tie druhy, ktoré sú nízkotučné a skutočne neobsahujú tuky ani cukor - napríklad grécky jogurt.

9. Strukoviny

v čom je bielkovina

Medzi strukoviny zaraďujeme rôzne druhy fazule, šošovicu aj hrášok.

Tieto rastliny sú skvelým zdrojom bielkovín, ale mali by ste byť obozretný, pretože sú rovnako bohaté aj na sacharidy - dobrou správou však je, že sú to pomaly vstrebateľné sacharidy!

Počas diéty sa, bohužiaľ, môžu konzumovať iba s mierou, pretože je ľahké zjesť z nich priveľa.

10. Ryby

Ryby sú jednou z najlepších potravín bohatých na živočíšne bielkoviny, pretože sú chudé a majú vysoký obsah bielkovín - viac ako 20%.

Za zmienku však stojí aj skutočnosť, že obsahuje aj tuky, ale najlepšie z nich, polynenasýtené mastné kyseliny, čo vo veľkej miere prispieva k zdravému životnému štýlu.

Toto je typ tuku, ktorý obsahuje aj známu Omega-3 mastnú kyselinu.

Okrem toho je veľmi ťažké z nich zjesť také množstvo, ktoré už má negatívny vplyv na výsledok našej diéty, preto sa ryby veľmi odporúčajú!

10 + 1. Mlieko

zdroj bielkovín

Ak sa niekoho spýtame „Čo obsahuje bielkovinu?“,  určite spomenie mlieko.

Mlieko je nápoj veľmi bohatý na bielkoviny, je však vhodné konzumovať ho s mierou, pretože aj nízkotučné mlieko má vysoký obsah tuku a cukru.

Pre väčšinu ľudí to môže byť veľké obmedzenie, pretože ide o jednu z najzákladnejších potravín Maďarov - ale existuje veľa ďalších lahodných a výživných potravín bohatých na bielkoviny, ktoré nahrádzajú bielkoviny v tele bez uvedených ďalších živín.

Čo sme sa z vyššie uvedeného dozvedeli?

Jednou z najdôležitejších zložiek diéty je nepochybne správne stravovanie.

Zatiaľ čo pri chudnutí by sa mal príjem sacharidov a tukov neustále znižovať, príjem bielkovín by sa mal naopak neustále zvyšovať.

Najlepšími zdrojmi bielkovín sú chudé potraviny neobsahujúce ďalšie živiny, ktoré sú pre diétu zbytočné, napríklad nasýtené tuky alebo cukor.

Okrem toho stojí za to venovať pozornosť bielkovinám, ktoré síce obsahujú tuky alebo sacharidy, ale tiež patria medzi „dobré“ druhy, ako sú mono- alebo polynenasýtené tuky alebo pomaly sa vstrebávajúce sacharidy.

Za zmienku tiež stoja proteínové koktejlové prášky, ktoré obsahujú iba veľmi malé množstvo výživných látok iných ako bielkoviny - nie nadarmo sú koktejly základom metódy IdealBody®.

Ak si chcete zvoliť svoju diétu, odporúčame vám Výber diéty, ktorý vám na základe vášho pohlavia, hmotnosti a výšky vypočíta a určí, ktorá diéta by bola pre vás najvhodnejšia.

potraviny s vysokým obsahom bielkovín

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!