BLOG

Potravinová intolerancia: príznaky, príčiny, typy, liečba

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

Aký je rozdiel medzi potravinovou alergiou a potravinovou intoleranciou, aké sú príznaky potravinovej intolerancie a ako je možné vykonať test potravinovej intolerancie doma?

Takmer každý človek zažil počas svojho života tráviace ťažkosti, rôzne intolerancie a alergické príznaky. Citlivosť na jedlo sa môže prejaviť v rôznych formách od jednoduchej hnačky až po veľmi ťažké stavy a väčšina ľudí z vlastnej skúsenosti vie, ktoré jedlá mu spôsobujú žalúdočné ťažkosti.

Existuje mnoho druhov potravinovej intolerancie, a z tohto dôvodu je zložité nájsť štatistiku o podiele populácie, ktorá môže byť zastihnutá jej rôznymi typmi. Odhaduje sa, že tretina maďarskej populácie trpí nejakou formou potravinovej intolerancie, existujú však aj odborníci, ktorí tvrdia, že citlivosť na laktózu môže postihovať až 75% ľudstva, zatiaľ čo iba niekoľko percent populácie trpí citlivosťou na lepok. Samozrejme, existujú aj ďalšie, menej časté zažívacie problémy, ako napríklad alergia na kvasnice alebo syndróm dráždivého čreva, ktoré tiež zhoršujú štatistiku.

V tomto článku sa teraz pozrieme na najbežnejšie druhy potravinovej intolerancie, najčastejšie príznaky a tiež napovieme ako sa v prípade podozrenia presvedčíte, či máte problém s potravinovou intoleranciou.

Čo je to potravinová intolerancia?

Podľa oficiálnej definície potravinová intolerancia vzniká, keď niektoré potraviny nie sú schopné vstrebať sa počas trávenia a tieto nestrávené zložky vyvolávajú v tele patologickú reakciu.

Existuje niekoľko príčin vzniku potravinovej intolerancie, vrátane laktózovej intolerancie, histamínovej intolerancie, citlivosti na fruktózu a lepkovej intolerancie. Určenie potravinovej intolerancie zťažuje, že táto mnohotvárna choroba môže spôsobiť nespočetné množstvo príznakov. Najčastejšie sú to tráviace ťažkosti, kožné choroby, ekzémy, chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, únava, artritída, neurologické príznaky, ktoré naznačujú, že vo vnútri nášho tela nie je všetko v celkom poriadku.

potravinová intolerancia

Je však dôležité odlíšiť potravinovú intoleranciu od potravinovej alergie. Intolerancia je spôsobená nedostatkom určitých enzýmov, a hoci spôsobuje nepríjemné príznaky, telo znesie malé množstvo aj z tejto konkrétnej potraviny.

Potravinové alergie sú naopak nesprávnou reakciou nášho tela na látku, ktorá môže viesť dokonca k životu nebezpečnému stavu. U alergikov na potraviny môže vyvolať alergickú reakciu už aj jediné sústo, takže v tomto prípade sa neoplatí experimentovať.

Druhy potravinovej intolerancie

Ako sme mohli vidieť z vyššie uvedeného, existuje niekoľko druhov potravinovej intolerancie. Spoločné majú to, že po konzumácii konkrétneho pokrmu pociťujeme nepríjemné príznaky. A čo môže spôsobiť tieto príznaky? Poďme ich spoznať trochu dôkladnejšie!

Laktózová intolerancia

Laktózová intolerancia je najbežnejšou potravinovou intoleranciou na svete a postihuje asi 75% svetovej populácie. Je zaujímavé, že intolerancia je vlastne náš normálny stav, ľudia, ktorých telá dokážu aj v dospelosti produktovať enzým laktázu, sa považujú za geneticky mutovaných.

Je to tak, pretože laktózová intolerancia nie je nič iné ako nedostatok enzýmu laktáza. Tento enzým pomáha štiepiť mliečny cukor, ktorý, ak sa nerozloží v tenkom čreve, začne kvasiť a vedie k plynatosti, hnačkám. Enzým laktáza je v súčasnosti možné dostať už aj vo forme tabliet, takže sa našťastie nemusí nikto, kto trpí touto intoleranciou, vzdať občasného príjmu mlieka.

Keďže však vieme, aká nepríjemná môže byť citlivosť na mliečny cukor, mysleli sme aj na ľudí s laktózovou intoleranciou. Náš prírodný koktejl bez laktózy a lepku bol vyrobený pre nich.

Naše bezlaktózové a bezlepkové výrobky:

NATUR IdealBody® bielkovinový koktejlový prášok

15 porcií, BEZLEPKOVÝ A BEZLAKTÓZOVÝ

Náš kokteilový prášok bez gluténu a laktózy je k diéte dobrou voľbou pre každého. Navyše ich môžete ochutiť koreninami a arómami a vôbec sa nemusíte vzdať rozma

25,90 €

Odstrániť

Lepková intolerancia

Citlivosť na lepok je podobná citlivosti na laktózu, pretože je tiež pomerne častým problémom. Jeho podrobnému popisu sme venovali celý článok, takže teraz by sme zhrnuli iba tie najdôležitejšie.

Lepok je bielkovina nachádzajúca sa v určitých obilninách, ktorá v prípade intolerancie dráždi sliznicu tenkého čreva a udržuje ju zapálenú. Pri neliečenej lepkovej intolerancii môže dôjsť k chronickému zápalu, k regresii črevných klkov, čo spôsobuje menej tráviaceho enzýmu, čo môže viesť k ďalším intoleranciám. Našťastie môžu ľudia citliví na lepok žiť asymptomatický život, ak budú dodržiavať správnu stravu.

Okrem už spomínaných prírodných koktejlov z ponuky IdealBody® odporúčame aj naše banánové a čokoládové koktejly, pretože sú zaručene bezlepkové, takže diéta s nimi nespôsobuje žiadne ťažkosti.

Naše výlučne bezlepkové výrobky:

BANÁNOVÝ IdealBody® bielkovinový koktejlový prášok

15 porcií, BEZLEPKOVÝ

S našim exotickým jemným koktejlom s banánovou príchuťou diéta sa stane potešením! Je bezlepkový, takže ho môžu s dôverou konzumovať aj tí, ktorí sú naň citliví.

25,90 €

Odstrániť

ČOKOLÁDOVÝ IdealBody® bielkovinový koktejlový prášok

15 porcií, BEZLEPKOVÝ

Kokteil s príchuťou čokolády je najväčším favoritom našich klientov. Jeho nugátová chuť aj najväčším maškrtníkom spríjemní diétu.

25,90 €

Odstrániť

Histamínová intolerancia

Histamín je chemický mediátor v našom tele, ktorý si telo a samé produkuje, ale do veľkej miery sa prijíma prostredníctvom stravy. Histamínová intolerancia sa prejavuje v prípade, ak telo nie je schopné správne rozložiť uvoľnený a/alebo histamín v potrave. Kvôli nedostatku správneho enzýmu sa môžu vyskytnúť aj obehové problémy, začervenanie tváre a krku, rýchly tlkot srdca a brušné kŕče.

Aj histamínovú intoleranciu je možné liečiť diétou alebo v závažnejších prípadoch antihistaminikami. V prípade podozrenia je vždy potrebné vyhľadať odbornú pomoc.

Citlivosť na fruktózu

Citlivosť na fruktózu, ako už naznačuje aj názov, je nesprávna imunitná odpoveď na fruktózu. V prípade citlivosti na fruktózu sa fruktóza nevstrebe úplne, čo rovnako ako laktóza začne kvasiť v hrubom čreve.

Neznášanlivosť na fruktózu ovplyvňuje prekvapivý počet ľudí: niektoré výskumy naznačujú, že tento problém môže mať až 35% ľudí. Takže, ak po konzumácii ovocia pocíťujete nadúvanie, hnačky, brušné kŕče, začnite tušiť, čo je za tým!

Diéta s potravinovou intoleranciou

U tých, ktorí majú určitý druh potravinovej citlivosti, by sa pri diéte mala brať do úvahy aj miera intolerancie. Osobám so závažnejšou citlivosťou na jedlo sa rozhodne odporúča pred drastickými zmenami v strave porozprávať sa so svojím lekárom.

Pre tých, ktorí bojujú s bežnejšou citlivosťou na laktózu alebo lepok, sme zhromaždili najdôležitejšie informácie na našej stránke, ktorá sa priamo venuje intolerančnou stravou. Tu okrem základných informácií nájdete užitočné články a odporúčané produkty, ktoré umožňujú koktejlovú diétu aj pri intolerancii.

Príznaky a príčiny potravinovej intolerancie

príznaky potravinovej intolerancie

Ako sme videli, existuje niekoľko druhov potravinových intolerancií, ktoré majú spoločné to, že telo nie je schopné spracovať jednu alebo druhú výživnú látku kvôli nedostatku konkrétneho tráviaceho enzýmu.

Pretože existuje veľa druhov potravinovej intolerancie, príznaky môžu byť rovnako rozmanité. Najbežnejšími príznakmi potravinovej intolerancie sú tráviace ťažkosti (hnačky, nadúvanie, zápcha, kŕče v bruchu, nevoľnosť), okrem nich sa však vyskytuje aj niekoľko ďalších príznakov ochorenia.

Podozrivé môžu byť neprimerané bolesti kĺbov, neplodnosť, únava, poruchy spánku, kožné ťažkosti a dokonca, ako sme videli, aj srdcové ťažkosti. Ak sa aj u vás vyskytnú tieto príznaky alebo akékoľvek iné nevysvetliteľné príznaky, nechajte si urobiť si test potravinovej intolerancie!

Test potravinovej znášanlivosti doma aj u lekára

Ak máte podozrenie, že trpíte nejakou potravinovou intoleranciou, môžete sa najskôr pokúsiť sami zistiť, čo je za tým. Existuje jedna výnimka: domáci test histamínovej intolerancie sa neodporúča, pretože jeho príznaky nie sú typickými gastrointestinálnymi príznakmi.

Ak máte podozrenie na inú neznášanlivosť, pozorne sledujte svoju stravu a zaznamenajte si, po ktorých jedlách pociťujete ťažkosti! Ak ste odhalili podozrivého, vylúčte zo svojho života na niekoľko dní všetko jedlo, ktoré obsahuje túto zložku. Stále máte príznaky? Ak nie, urobte protitest: vráťte túto ingredienciu späť do svojej stravy a sledujte, čo sa stane. Ak sa po konzumácii jedla príznaky znovu objavia, tak ste našli vinníka!

Lekárne už majú k dispozícii test na domácu intoleranciu potravín, ktorý dokáže z kvapky krvi zistiť desiatky sklonov k intolerancii. Ak však chcete úplnú istotu, je na zistenie tejto skutočnosti nevyhnutný lekársky test potravinovej intolerancie. Odporúčame to už len z toho dôvodu, že váš lekár vám môže poskytnúť stravovacie poradenstvo a informácie, ktoré sú presnejšie a osobnejšie, ako tie, ktoré by ste našli na internete.

Kým sa nedostanete k lekárovi, môžete veľa urobiť pre zlepšenie svojho stavu zmenou stravovacích návykov a obmedzením konzumácie podozrivých jedál.

Čo sme sa z toho dozvedeli?

Potravinová intolerancia a potravinová alergia nie sú to isté. Prvý z uvedených znamená nežiaduci nedostatok enzýmov, druhý môže byť dokonca životu nebezpečný.

V prípade potravinovej intolerancie nie sú niektoré potraviny schopné vstrebať sa počas trávenia a tieto nestrávené zložky spôsobujú nepríjemné (väčšinou tráviace) ťažkosti.

Závažnosť nástupu príznakov často závisí od množstva skonzumovaného jedla v závislosti od závažnosti intolerancie.

Správnou diétou a zdravou výživou je možné zmierniť a eliminovať príznaky.

Po dodržaní špeciálneho jedálnička nepríjemné príznaky zvyčajne ustúpia aj bez liekov, takže človek s potravinovou intoleranciou môže žiť plnohodnotný, bezpríznakový život.

Pri potravinovej intolerancii je dôležité, aby diétny jedálniček zodpovedal aj špeciálnej diéte. Aj my sa podrobnejšie venujeme vzťahu medzi diétou a intoleranciou.

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!