BLOG

Vyzerá aj váš obed, ktorý obsahuje 600 kalórií takto?

IdealBody®

Autor článku:

IdealBody®

 

V tom prípade sa musíme ihneď porozprávať! Aj vy ste pochybili tak, ako väčšina našich dietujúcich. Ale nemajte obavy, zozbierali sme najdôležitejšie informácie, ktoré, ak budete dodržiavať zefektívnia vašu diétu!

Mnoho našich dietujúcich sa dopúšťa chyby v tom, že neberie potrebu konzumovania 600 kalórií na jedlo v programe Ideal Body dostatočne vážne. Domnievajú sa, že práve to sa dodržiava najjednoduchšie, a dokonca konajú dobre tým, ak dostanú do tela menej energie ako je predpísané, ale v skutočnosti si tým spôsobujú viac škody ako úžitku. Aby sme vyvrátili mylné predstavy, zozbierali sme niekoľko dobrých rád o 600 kalorických jedlách. Ak ich prijmete, určite bude pre vás diéta ľahšie uskutočniteľná.

V programoch Ideal Body predpisujeme na obed jedlo obsahujúce 600 kalórií, ak nejde o koktejl. Na prvý pohľad sa zdá, že to nie je nič zložité na prípravu, no napriek tomu si to mnohí práve tu pokazia. Ak nebudete presne dodržiavať požiadavku na 600 kalórií a skonzumujete viac alebo menej energie, zníži sa tým účinnosť vašej diéty. Ak budete jesť jedlo s nižšou energetickou hodnotou, čoskoro vás prepadne hlad a večerný koktejl vás dostatočne nenasýti, navyše sa spomalí aj váš metabolizmus. Ak budete jesť výdatnejšie jedlo, dostanete do tela viac energie ako je potrebné na chudnutie, spomalíte si tak diétu alebo môže byť dokonca úplne neúčinná.

Typická voľba

Mnoho ľudí prisahá na kombináciu kuracie + šalát, pokiaľ ide o 600 kalorické jedlo, ale mýlia sa, pretože v závislosti od množstva obsahuje toto jedlo 300 - 400 kalórií, čo je hlboko pod požadovaným energetickým obsahom. Ďalším problémom v tejto spojitosti je, že z dlhodobého hľadiska nebudete schopný dodrživať diétu, pretože vás tá chuť omrzí.

IdealBody®

Niekedy nemáte čas alebo chuť počítať kalórie, ale aj na to máme riešenie. Ak chcete držať čo najefektívnejšiu diétu pri zachovaní 600 kalórií, odporúčame vám, aby ste si svoje menu vylepšili nasledujúcim spôsobom:

600 kalórií = 1 dlaň chudého mäsa + 1 päsť zelenej oblohy + 1 päsť obilnovej prílohy

Posledným menovaným môže byť ryža, hnedá ryža, pšeno, quinoa, bulgur, pohánka alebo amarant. Možno ste o nich ešte ani nepočuli, hoci sa v súčasnosti už dajú ľahko zohnať a pripraviť ako ryža. Tieto výživné obilniny si môžete dochutiť čerstvými bylinkami, aby bola ich chuť pestrejšia.

Svoj jedálniček si môžete spestriť prípravou chudého mäsa a rýb, alebo použitím rôznych korenín a spôsobov prípravy. Mäso/ryby môžete piecť v rúre, pripraviť si z nich ragú, upiecť na grile a dobrým riešením môže byť aj jedlo z jedného hrnca. Pozor však na zahusťovanie, pretože ak robíte záprašku z bielej múky, nie je to pre vašu diétu, mierne povedané, dobré.

 A čo so sacharidmi?

Všeobecnou mylnou predstavou je, že počas diéty by sa mali úplne vylúčiť sacharidy.

Naopak, sacharidy sú pre telo užitočnou živinou, ale záleží na tom, v akej forme ich prijmete. Pokiaľ ide o sacharidy, rozlišujeme pomaly a rýchlo vstrebateľné. Prvý typ sa priatelí s dietujúcimi, zatiaľ čo druhý sa odporúča zanedbávať, pretože spôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi a následne rýchlo vyvoláva pocit hladu.

Medzi pomaly vstrebateľné sacharidy patria napríklad:

- z múk a pečiva: celozrnná pšeničná, ražná a špaldová múka, grahamová múka, múka z tvrdej pšenice, mandľová múka, kokosová múka, cícerová múka, cestoviny z tvrdej pšenice, celozrnné pečivo

- z obilnín: pšeno, pohánka, hnedá ryža, divoká ryža, čierna ryža, červená ryža, jačmenné krúpy, proso, ovos

Pokiaľ ide o zeleninu, pozerajte sa skôr na obsah cukru / sacharidov, odporúčajú sa: červená repa, zelená fazuľka, mrkva, batáty, rôzne druhy šalátov a kapusty, rôzne druhy tekvíc, kareláb, karfiol, paprika, paradajky, uhorky, reďkovky, šťavel, špenát.

Vo svojom prirodzenom stave patria všetky druhy zeleniny, okrem zemiakov, medzi pomaly vstebateľné sacharidy, ale ich rýchlosť vstrebávania sa líší v závislosti od spôsobu ich prípravy. V prípade pomixovanej zeleniny sa sacharidy vstrebávajú rýchlejšie, preto sa konzumácia zeleninových kaší zriedka odporúča.

Rýchlo vstrebateľné sacharidy sú počas diéty na zozname zakázaných potravín, príklady:

ovocie, ovocné výrobky, rafinované múky, jedlá pripravené z bielej múky, pečivo, sladené jedlá a nápoje, mlieko, mliečne výrobky, jogurty, kefír.

Na čo si dať ešte pozor?

Počas varenia sa štruktúra väčšiny surovín zmení, čím sa ich vstrebávanie v našom tele môže zrýchliť – tak sa stane zelenina, ktorá je v prirodzenom stave pomaly vstrebateľná, rýchlo vstrebateľnou, ak ju pripravíte vo forme kaše alebo ju rozvaríte. To isté sa stane s chlebom, ktorý je vyrobený výlučne z pomaly vstrebateľných prísad, ak ho opekáte, to znamená, že s hriankou len opatrne!

Existujú suroviny, ktoré trochu spomaľujú vstrebávanie, napríklad citrón, ocot, olej a všeobecne všetky oleje. Ale zaobchádzajte s nimi tiež obozretne, pretože majú vysoký obsah kalórií! 

Na počítanie kalórií používajte špecializované webové stránky!

BLOG Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov Najlepší kolagén pre krásu vašej pleti a zdravie vašich kĺbov

Mnohí ľudia chcú podporiť zdravie svojej pokožky, kĺbov a vlasov, preto denne užívajú kolagénové doplnky alebo si pridávajú kolagén v prášku do rannej kávy.

#zdravie #životný štýl #vysnívaná postava
Recepty Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom Ovseno-tvarohové americké palacinky s kolagénom

Tieto kolagénom obohatené palacinky si môžete dopriať na raňajky alebo olovrant. Podávajte ich s jogurtom a bobuľovým ovocím!